Ik kan zelf een locatie zoeken

Het verhaal van zes vrienden

Zes meisjes en jongens, alle zes met een beperking, kennen elkaar al jaren. Ze wonen al heel hun leven in hetzelfde dorp, hebben altijd bij elkaar op school gezeten en ontmoeten elkaar regelmatig bij de verschillende sport- en ontspanningsclubs in het dorp. Intussen zijn ze allemaal negentien jaar en ze zien hun broers en zusjes het ouderlijk huis verlaten. Is dat ook weggelegd voor mij, vragen ze zich af? “Vader en moeder kunnen toch niet altijd voor mij blijven zorgen en zonder ondersteuning red ik het ook niet”.

De ouders gaan eens bij elkaar zitten om hun toekomstbeeld te bespreken. De kinderen worden betrokken bij deze discussie. Iedereen begrijpt dat het lang thuis houden van de kinderen geen optie is. Immers: niet gezond voor het kind, en bovendien vermindert de draagkracht van de ouders.
Al negentien jaar draait het leven, binnen deze gezinnen, voor een groot deel rondom deze kinderen. Enige afstand is goed voor alle partijen zonder daarmee te willen zeggen dat de ouders er niet meer voor kunnen of willen zorgen.Het idee groeit

Wat nou als ze met zessen bij elkaar kunnen gaan wonen en op gezette tijden van de dag professionele ondersteuning in kunnen huren? Vooral in de ochtend bij het opstaan en naar het werk gaan, maar ook bij thuiskomst en in de vroege avond zou professionele ondersteuning voldoende kunnen zijn. Alle andere zaken kunnen zij als ouders misschien best nog wel doen met steun van andere familieleden en vrijwilligers.

De kinderen kunnen een klein appartement / studio huren van de woningbouwcorporatie tegen een betaalbare huur voor deze leeftijdsgroep. Iedere dag is er professionele ondersteuning in de ochtend en het begin van de avond.

De ouders doen vaak nog de boodschappen en spreken om beurten af wie er kookt voor de hele club. Eén keer in de week ben je als ouders aan de beurt om dit te verzorgen. Zo worden meerdere zaken onderling verdeeld en vastgelegd in een sociaal akkoord. Moderne communicatiemiddelen als app’s, skypen en dergelijke ondersteunen en maken de zorg op afstand compleet.

Voor hulp op onverwachte tijden kunnen de bewoners altijd een ‘coach’ bellen die in de buurt woont en direct hulp kan geven of het een en ander kan regelen.