Er is ondersteuning (voor de wijk)

Als je veel zelf kunt redden en je hebt mensen om je heen die je helpen, kun je aan heel veel dingen meedoen.
Dit is een belangrijke voorwaarde om te wonen in Eigen Huys. Heb je toch meer zorg nodig dan verwacht?
Dan bemiddelen onze medewerkers wat jij precies nodig hebt (de juiste behandeling) of krijg je intensieve zorg van Amarant.

Dat noemen we ‘ondersteuning in de wijk’.Het verhaal van Richard

Richard is 33 jaar en licht verstandelijk beperkt. Hij heeft een Wajong-uitkering en geniet halve dagen dagbesteding. Hij huurt een klein appartement van de woningbouwcorporatie in het dorpskern.
Zijn ouders en familie wonen elders in Nederland.

Richard heeft veel vrije tijd. Om verveling tegen te gaan is het niet zelden dat hij al in de middag het café op de hoek bezoekt. Zijn ‘kopzorgen’ komen tot rust als hij wat softdrugs gebruikt. Richard zit ook vaak te chatten, WhatsApp-en en houdt zijn Facebook-pagina goed bij. Het leven zonder een tablet en smartphone bestaat niet.
Af en toe een concert met techno-muziek moet kunnen…, toch? Thuis wat downloaden en de volumeknop goed open want de buren werken overdag…, toch?


Richard heeft door zijn manier van leven een behoorlijke financiële schuld opgebouwd en intussen heeft hij een huurachterstand bij de corporatie van vier maanden. Niet zelden slaapt er iemand bij Richard die hij dan om geld vraagt voor de overnachting zodat hij wat extra geld heeft.

De buurt is niet blij met ‘het soort volk’ dat Richard over de vloer krijgt. Enkele buurtbewoners bellen regelmatig de politie voor geluidsoverlast. Ronkende brommers en keiharde ‘bonkmuziek’. De huismeester van de corporatie is enkele weken terug nog eens bij Richard op bezoek geweest en constateerde dat het appartement behoorlijk uitgeleefd is. Vies, vet, een behoorlijke stank van de afvalzakken die op het balkon opgestapeld zijn, beschadigde deuren en een barst in het slaapkamerraam.

Als Richard in een Eigen Huys-project zou wonen dan huurt hij van dezelfde corporatie. In dat project van acht appartementen geclusterd wonen is op vaste tijden van de dag professionele ondersteuning aanwezig. Zorg en huisvesting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En Richard krijgt hulp bij zijn geldzaken. Verder wordt er samen met hem onderzocht hoe hij zijn vrije tijd beter in kan vullen. Niet uit te sluiten is dat begeleid werken in de buurt mogelijk is en dat hij hier een financiële vergoeding voor krijgt.

Sinds kort woont Richard daadwerkelijk in een Eigen Huys. Het feit dat er dagelijks iemand is die mede richting geeft aan ‘goed burgerschap’ doet hem goed. Voor hulp op onverwachte tijden kan hij altijd een ‘participatiecoach’ bellen die in de buurt woont en direct hulp kan geven of iets kan regelen. Nieuwe buurtgenoten en andere vrijwilligers die aan het Eigen Huys-project verbonden zijn, ondersteunen Richard onder andere bij zijn huishouden, boodschappen doen, koken en soms eten ze gezellig met zijn allen.

De oude wijkgenoten van Richard zijn blij met een nieuwe huurder die minder overlast geeft.